Sunday, May 29, 2011

Lawn bowling.

Assalamualaikum, peace be upon you.

As you may or may not know, I play lawn bowls. Nothing professional, I just play with the Lawn Bowl Association in my parent’s University. Actually, I am a member. Well, not quite but it’s on its way. Haha.

I am not going to tell you how the game works, because I’m just so darn lazy xP I suggest you refer to the internet. LOL

I am happy because I have finally found a sport that I actually stuck with. I’ve started playing last year, but stopped then started again early this year. In the evenings, I’d go the the ‘green’ at the university. Usually we’d play from 5-7pm.
I get along with the other members. I don’t feel like the awkward youngest member hahaha. They’re cool, they’re awesome! It helps me a lot since my brother’s in his hostel and I am left alone at home  I rely a lot on the internet for socialization. So this is really a good thing. I get to socialize healthily, and get some exercise.

Of course, I can’t join in tournaments as often as they can because I’m not a staff, but there’s still open tournaments like the City Night Games that is held every month. Speaking of the City Night Games, it was last Friday. My team got 4th place :D so that’s a boost for my co-curriculum marks for school. I hope I can join again. Tournaments usually last the whole day, with breaks for lunch and dinner. It can even last till midnight or even later. I get to see tournaments, and I even got the chance to see a few national players play recently. Wow, just wow.

Playing in the evening is freaking hot. It’s even hotter in the afternoon. Like seriously, but the game needs your full attention, so you don’t really realize the heat until after the game. You just need preparation. Mentally, and you know, materially. A cap, sunglasses, suitable clothing, sun block, anything you need. I bought sun block, and all I can say is that it smells like chlorine. Like pool water chlorine. I did get a little darker, but so far it’s unnoticeable. But who cares? If people are gonna judge me by the fairness of my skin, then it’s not up to me to please them.

This game has taught me a lot of things, whether it be directly or indirectly. You know what they say, the most important lessons are the ones taught outside the classroom. Besides, without this, I’d probably be sleeping and rotting in front of the computer all day. :P

So guys, you should try out new stuff. You never know it may turn out to be something you’re passionate about ;)

Wednesday, May 25, 2011

Post marah.

Assalamualaikum w.b.t .

Post ni pasal marah, atau lebih tepat lagi, pasal sikap aku yang pemarah.

Ya, aku seorang yang cepat marah. Tanya la keluarga aku, kawan-kawan aku, memang tak dapat dinafikan lagi. Tapi aku marah ade sebab jugak. Kadang tu, pendam je, tapi bila dah tak tahan, meletup. BOOM

macam dalam kelas tadi, masa tu aku tengah study sebab perperiksaan nak start dalam kurang 1 jam. Ada budak lelaki yang tak berapa nak guna otak dia nak lastik kawan dia guna getah. Of course lah mamat tu tak study, dia kan dah bijak. Sedang aku khusyuk study ( eceh penambah perisa ), tiba-tiba je bahagian kiri atas bibir aku kena getah. Natang. Terjerit aku. 1 kelas senyap, semua pandang aku. Dalam hati dah sumpah seranah dah. Nak lepas, tapi benda yang orang dah tahu ni, tak perlu ulang-ulang kan? basi. Sakit sangat. Dah terbayang nak campak kerusi meja pastu pergi bagi penampar, tapi still, maintain. Aku senyap je, sambung study. Orang lain pun sama. Dah memang la, tak tahu cerita. Geng-geng yang tahu sape yang buat, senyap, buat tak tahu. Aku tahu la sape yang buat, manusia perangai setan budak bijak tu la. Menitis air mata aku. Kalau nangis nanti besar cerita plak, then tak sempat study. Aku bukan macam budak bijak tu, aku perlu study, dia tak. Setakat satu kali aku tak ada la nak marah sangat, tapi ni dah melampau. Sebelum ni aku pernah kena duster, pernah kena 1 plastik ais etc, etc. Kau jangan sampai aku pulak yang naik setan hingga menaikkan meja atas kepala kau. Lepas tu mintak maaf. Nak mintak maaf, bagi la nampak ikhlas, guna la bahasa yang betul, ni cakap macam budak tak pergi sekolah. "showwie... showwie eak?" . Sorry, aku tak cakap bahasa tu. Kau ingat comel ke? Kau ingat aku cair ke kau buat macam tu? Aku rasa macam nak tonyeh muka kau dengan kamus dewan edisi ke-4. aku jawab senang je, " pergi mampus." Of course la aku tak maksudkannya, tapi maksud aku kau boleh blah dari hidup aku. Kau boleh hisap batang barah kau ( batang barah : rokok ) banyak-banyak, dapat barah mulut, lepas tu baru kau boleh nak "showwie.. showwie" dengan aku. Pesanan untuk anda, budak bijak:  Tahniah, anda telah disenaraikan dalam senarai "orang yang aku nak tumbuk" buat kali yang ke berapa tak terkira.

Aku balik rumah aku cerita kat parents aku kan. Diorang tak ada la nak marah sangat, bukannya cedera berat pun. Bengkak pun tak.

Mama: sakit ah?
Aku: sakit gila la. Nasib tak cedera parah ke ape ke, kalau tak memang nak saman ah.
Mama: tak bagitau cikgu?
Aku: stakat macam tu. Malas ah nak ngadu-ngadu.
Mama: mengada-ngada je kan?
Aku: tu kata. Lagipun tak puas kalau cikgu yang marah. Lebih baik adik ( panggilan aku kat rumah ) marah sendiri.
Mama: hmm.

1 lagi. Orang lain. Jangan cari aku bila kau susah sahaja, jangan buat aku macam orang yang boleh selamatkan kau setiap kali. Setakat ni, memang ikhlas aku tolong. Tapi aku tengok kau, tak tolong diri sendiri. Kalau kau tak tolong diri sendiri kau, buat apa aku tolong kau? buat apa? buat bodoh. Kau tak hormat orang, dan kau tak hormat diri kau sendiri. Perkara-perkara yang kau buat tu, menjatuhkan kehormatan kau. Kau nak orang sayang kau, tapi kau tak sayang diri kau sendiri. Kau nak orang anggap kau bernilai, tapi kau buat perangai tak guna. Jangan mimpi lah. Kau maki orang, kata hodoh/bodoh, kau ingat kata macam tu, kau jadi lagi kacak/bijak? Dahla wak bende-bende, dok pikir dulu macam mana benda tu boleh bagi kesan kat orang lain. Sorry , sorry jugak, tapi sori tu bukan perkataan yang boleh jadi alsan untuk kau boleh buat macam-macam. Ada girlfriend bajet bahagia ah? Bila bahagia bukan main. Mungkin sekarang aku masih ada harapan untuk kau berubah. Tapi kan, cahaya harapan tu kian pudar. Kemungkinan, aku akan naik menyampah dengan kau, dan aku, tak akan berada untuk 'menyelamatkan' kau. Perangai kau makin basi. Lagipun, kau bukan tanggungjawab aku.

Aku juga cepat marah bila ada orang yang buat salah, tapi dengan senang-lenangnya menunding jari. Kau sedar diri boleh tak? Kalau orang tuduh kau bukan main, tapi bila kau buat, kau nak kita terima? terima dengan hati terbuka? Hello, otak kau tercicir ke? tolong la.

Dengan ini, aku nak pesan,
Jangan buat aku marah kalau kau marah bila aku marah. Lagi la aku marah.

Conclusion:
- ada orang kena masuk pusat pemulihan akhlak
- I really need to sign up for anger management classes -__-

Kthxbai.
*Tak baik marah-marah. Sabar je la.
*blog adalah tempat yang baik untuk perli orang. 

Sunday, May 22, 2011

Izinkan aku.

Izinkan aku merasa manisnya cinta
izinkan aku menjadi yang dirindui
izinkan aku mendalami jiwamu
izinkan aku mendiami hatimu

biarpun ia hanya khayalan
biarpun ia mimpi igauan
izinkan aku menukarkan
idaman menjadi kenyataan

siapakan yang kau selalu fikirkan?
siapakah yang kau selalu ingatkan?
sekiranya taman hatimu belum berbunga
izinkan aku menjadi orangnya

TAK ADA KAITAN DENGAN SAPA2 ATAU APA2 YANG ANDA BOLEH KAITKAN.

Friday, May 20, 2011

five in one.

I wrote these but didn't have the chance to post them. so here it goes...

hardly a memory.

the night is cold
the crickets are asleep
my fragile heart aches
for falling too deep

cold nights like this
brings back old memories
i hear past laughter
and whistles of the breeze

cold nights like this
reminds me of you
but nothing reminds you of me
to you I'm hardly a memory


sing for me.

the song was just a song
no more than a melody
until the day you came along
and sang it for me 

the words are the best
the lyrics sound so true
I'm hooked on it's tune
or maybe I'm hooked on you


bagaikan koma. 

jiwaku bagaikan koma
hanya jasad masih berfungsi
meneruskan kehidupan
yang tidak bererti

apabila jiwa mati
kehidupan hilang erti
laksana hidup tak berhati
ibarat mati tidak rugi

sinaran mentari tidak dirasai
dimandi hujan sekadar dibasahi
langkah demi langkah semakin perlahan
menantikan hujung perjalanan


wajahmu tetap manis.

kau senyum
menyembunyikan seribu rahsia
rahsia yang memakan hati
sengsara yang menyeksa diri

ada tikanya sayumu terpancar
secebis kesedihan dapat terzahir
tika dinding emosimu hancur berderai
terlepas dari kurungan kepura-puraan
pantas kau kukuhkan kurungan
lantas kau mengukir senyuman
ibarat mengunci pedih di hati
memndam bisa meracuni diri

tabah kau mengharunginya
tabah kau berpura bahagia
wajahmu tetap manis
meskipun hatimu menangis

The warmth of your hand 

the warmth of your hand
sinks deep into my skin
i'm lost in your eyes
the world is silent
as the clock stops ticking
only you and me moving

not a word was spoken
but you could understand
how i longed for your presence
and the warmth of your hand

a marvelous miracle
you're here and near
i was already believing
but then you disappear

i don't feel your warmth anymore
it's cold and my body shivers
reality hits and my heart crumbles
as my eye let go tears

mehh

Assalamualaikum peeps!
I hope you guys are fine and dandy. LOL FINE AND DANDY XD

hmm, sebab ketiadaan internet, lama gila tak pudate blog. ( padahal baru satu bulan ).
activities ketika internet-less?

  1.  parent's anniversary
  2. mother's day
  3. daddy's birthday
  4. lawn bowling
  5. pertandingan puisi lagu
  6. teachers' day
  7. more lawn bowling
nothing really happened during the first three stuff, so we can just cross that out.

OK, number 4, lawn bowling. Sukan badan-badan sukanun. My dad jadi pengerusi untuk sukan ni. dekat seminggu duk kat padang lawn bowl UMT dr 8 pagi hingga 12 malam. aku pun ikut sekali malam-malam. heran ah sekolah tak sekolah, ikut jugak :P  best woh dapat tgk national players main! mmg pergh la. pergggghhhhhhhhh~~~~. hahahahahaha. last day kan, squad UMT ambik gmbr byk2. gila2 la diorang posing. nano2 blake ekeke.

Puisi lagu.
Dari sekolah ke Kemaman kitorang duk berkepit dalam kereta cikgu okay. -___- but it was so worth it!
dari awal perjalan tak berhenti bercakap lolol. the competition was awesome. nah, we didn't win. you wiin some you lose some right? then kitorang pergi Mesra Mall XD haha, pastu singgah McD pulak. aiyooh. mmg tak tahan apabila dah hampir tertidur kat belakang pastu tetiba cg terlanggar bump, terloncat sampai kepala terkena siling kereta. aduh! -__-malam2 tak nampak pulak. malam tu sampai rumah kul 10.30 lebih. kesian plak ke sesetengah pelajar yang menduduki peperiksaan hari kemudiannya. takpe, overall kitorang enjoy!

Teachers' day.
bersajak dengan cikgu. takda effect langsung. -____- at least dapat pakai baju kurung sepanjang hari kat sekolah  :P

more lawn bowling! HOOOWWWWWYYYEAAAHH.
just buat tournament kecil-kecilan je antara geng2 kitorang pada hari Wesak. it was fun. dari pagi sampai petang. perempuan datang 3 org je termasuk aku, so 3 3 dapat hamper LOL . pagi main sekejap, pstu lepak2 je sementara yg lelaki main. pasti time diorang final, kitorang pun final. hahaha. byk pulak masa yg diluangkan ngn diorg ptg2 leni. ye la kan, abang aku sorang je, tu pun duk asrama. jadi diorang la yg jd kakak2 n abang2 aku :P

next stop, Terengganu City Night Games, 27th May ni! can't wait!
but sekarang kena fokus exam dulu. exam dh start semalam dan akan berakhir 25hb ni.

till next time, adios!

Thursday, May 19, 2011

Apabila ketiadaan internet...

tido , tido, dan terus ... tido.

kidding. tp mmg mostly tidur. Nasib byk aktiviti lain. Btw, sorry lama tak update blog. Akan diupdatekan apabila tiba masanya. nampak sangat malas, kan?