Thursday, January 26, 2012

Hamster merayu.

Assalamu'alaikum semua.

Tatkala ombak menghempas pantai,
dan bayu mengusap pipiku,
ku kenang orang yang ku cintai,
membayang dirinya di sampingku. 

Ok, perkara di atas tak ada kaitan langsung  dengan post kali ni. Saje buang tebiat, haha.

Wah, lama jugak tak update blog eh. Berhabuk dah blog aku. Eh eh, banyaknya sarang labah-labah, tikus mutant pun ada. Hahaha bab nak merapu, serah pada aku.

Takda modal nak update kot. Tak ada cerita :/ Nak cerita benda biasa-biasa macam tak patut lak. Tak kualiti konon. Macam lah blog ni kualiti sangat kan. Hampeh!

Korang nampak tajuk kat atas tu? Pelik kan? Untuk tahu kenapa aku tulis tajuk tu, korang kena la baca post ni sampai habis! Hahaha.

So, time untuk cerita. Ah, ce citer ce citer. Eh aku cakap sorang eh?

Pada satu pagi yang aman lagi harmoni, aku tengah tidur. Tetiba je henfon bunyi. Terbangun jugak la aku ni dari kenikmatan tidur tu.Haha. Ada mesej masuk. "Weh ko dapat tak?" tertera dekat skrin. Tetiba je tanya dapat ke tak ni pekejadah? Dapat apa pun bukannya nak bagitau. Ingat aku ni boleh baca minda ke. Apa derr. Tapi aku boleh agak la mesej tu pasal apa. Mesti tawaran ke SBP dah keluar. Gulp! Awal sehari dari jangkaan aku.

Betul sangkaan aku. Ceh, bangga jap. Just kidding lah. Aku pun terus buka lah laman web yang sepatutnya tu. Semak, tapi tak dapat tawaran. Perasaan? neutral je kot. I mean, I could be over-dramatic about it then bila update blog macam syok ah nak cerita. Hahaha too bad, I'm boring, I know. Lepas check tu terus keluar bilik, jerit panggil mak bapak nak bagitau. Sorang pun tak sahut. Kfine. Mesej abang. Abang masa tu on the way balik dari kem PLKN untuk cuti raya cina.

Lepas bagitau family semua, buat rayuan pulak. Aku tak tahu benda apa yang ganggu fikiran aku masa tu, aku ingatke lepas save dokumen rayuan tu, kena print out dan mintak tandatangan pengetua sekolah. Nak hantar ke mana pun tak terfikir langsung, cuma tahu nak mintak tandatangan penegtua sekolah.

So, semalam kat sekolah, aku pergi jumpa pengetua lepas perhimpunan.

Aku: Salam, cikgu, cikgu ada masa sekejap tak?
Pengetua: Ye, nape Sofia eh? Kalau kata nak pindah sekolah lain malas layan eh..

Hahaha kena aku. Cakap-cakap sampai cikgu yang kebetulan ada lalu kat situ pun tertarik sekali. Haha sorry, not my fault ;P  Lepas masuk kelas math satu period, turun balik nak jumpa balik pengetua. Kali ni bawak dokumen tu sekali. Lepas cakap cakap dan cakap, kitorang pun bangun dari kerusi luar bilik kaunseling nak pergi ke ofis dia untuk dia tandatangan. Tetiba, "Eh, mana tempat cikgu nak tandatangan ni? Mana ada tempat cikgu nak tandatangan". Masa tu kitorang dekat foyer, baru bangun dari duduk. Aku pun terkejut lah kan cikgu cakap macam tu. Cikgu hulur kat aku kertas tu, bila aku usha, tempat tandatangan kat bawah tu bukan tempat tandatangan pengetua, tapi tandatangan PEMOHON! siap tertulis nama aku lagi. Bold lagi huruf besar.

Apa la aku ni. Bazir masa je. Nampak sangat aku ni tak peka. Adoiyaii. Hmm, nevermind lah benda yang dah terjadi tu. Small matter je.

Ooh, masa cuti raya cina haritu, keluarga aku singgah kat satu kedai akuarium. Dulu kitorang selalu pergi kedai ni, tapi dalam setahun lebih baru ni tak pergi langsung. Haritu kita sengaja je singgah nak tanya khabar and all that lah. Haha. Sebelah kedai makcik ni, kedai anak dia. Pet station. Banyak sangat haiwan kat situ. Kucing parsi, arnab, prairie dog, chinchilla pun ada! :O tapi dalam banyak-banyak haiwan kat situ, yang aku kenang.. hamsters!

Lepas pujuk-pujuk sikit, buat muka baik sikit, aku dapat 2 ekor hamsters! Wheeee!

so geng, aku perkenalkan Mocha dan Kuaci. Mocha jantan, kuaci betina. Spesis: Dwarf Roborovski. Sampai sekarang aku tak pasti yang mana satu Mocha dan yang mana satu Kuaci, hahahaha. Aku reti nak bezakan jantina, tapi aku masih belum berjaya tangkap mereka untuk check. Diorang ni kecik, lari laju-laju, macam mana aku nak tangkap. Aku takut kalau aku tangkap laju sangat ke, kuat sangat ke, terpenyet pulak my babies ni.

Buat pengetahuan korang, Dwarfs Roborovski Hamsters ni haiwan nocturnal tau. Malam aktif, siang tidur. Sebab tu la, kalau tengok masa siang, biasanya diorang tengah tidur lah. Malam pertama aku bela diorang ni, aku letak sangkar diorang atas meja study dalam bilik aku tau. Time aku tengah tidur, aku terbangun sebab bunyi bising. Bunyi macam kerusi beroda meja study aku tu tengah pusing satu bilik. Gelabah aku capai handphone tengok pukul berapa. Buka lampu, tengok tak ada pape pun. Rupanya seekor daripada hamster aku ni, tengan berlari dekat roda dia. Roda yang memang hamsters buat berlari lah. Aku tak tahu nak cerita benda tu macam mana, harap korang faham la ye, hehe.

Aku takut ada something berlaku kepada sangkar diorang. Padahal saje je buat suspens. Bila aku tengok, ada hati pulak diorang buat muka sposen kat aku. Cehh, natang sungguh la. Hahaha, tau pulak muka sposen hamster macam mana kan. Oh, and memang diorang tu binatang. Hahaha.

Aku dah habis benda nak cerita dah. Panjang jugak post ni ek? Selalu macam ni. Klik 'new post' tak tahu nak tulis apa. Taip taip taip, tengok panjang berjela. Huh. I talk too much I guess.

Kepada yang sampai ke penghujung post ni, tahniah dan syabas! Five stars for you! :D

Time untuk sambung basuh baju kotor yang menggunung. Kbai.
Assalamu'alaikum.

:D <- this smile is for you. Yeah, you better feel special. JK.



Friday, January 6, 2012

Aku dah masuk form 4?!

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Tahun Baru! kepada semua readers :D
Moga-moga tahun ini diberkati dan akan menjadi lebih baik dari rahun lepas, amiin.
So, macam mana minggu pertama 2012 korang? Best? Story la sikit hehe.
Oh, kepada yang masih sekolah tu, selamat kembali ke sekolah! ;D

My first week? (Kesian tak aku kena tanya sendiri sebab orang lain tak tanya)

3 Januari start sekolah. Best dapat jumpa cikgu dan kawan-kawan :D 

Yang tak best nya... setiap hari orang tanya "Eh, tak pindah sekolah ke?" =___= Ceitt, nampak sangat tak suka tengok muka aku. KFine. Gurau je, tapi memang serius dah fed-up dengan soalan tu. Tak nak fikir benda tu. Tapi nak buat macam mana, kena fikir jugak. Kemungkinan tu ada. Keinginan? Kurang. Sebab tu lah sekarang ni, setiap hari pergi sekolah je, nak enjoy. Bukan enjoy macam tak belajar tu. Tapi enjoy, tak nak bagi orang spoil masa aku kat situ. Sebab kemungkinan hari-hari aku dah limited. :'( 

3 hari pertama sekolah - orientasi tingkatan 4.
Cikgu terangkan pasal matapelajaran bagi aliran masing-masing. By the way,  aku masuk aliran sains tulen. "Pior" gitu lol. Pior = pure. Haha :P   


Bagi subjek teras, kebanyakan cikgu terangkan pasal perbezaan format peperiksaan. Subjek elektif pulak, cikgu hanya bagi pendedahan awal, dan beberapa pesanan lah.
Taklimat Fizik tak banyak sentuh pasal fizik pun. Cikgu banyak terangkan pasal asrama, dan pasal masa hadapan. Macam kos sara diri dan lain-lain. Taklimat Kimia semalam cikgu terangkan sikit-sikit pasal plastik (terutama pasal gred) dan petroleum dan betap banyak makanan yang dijual sekarang berasal dari petroleum. Kesan-kesannya seperti barah dan kemandulan. Serun ;___;

Oh, mula tahun ni semua subjek dalam Bahasa Melayu. Kecuali Bahasa Inggeris lah, tak kan benda tu pun kena bagitau. Haha. Sejak sekolah rendah belajar sains & maths dalam Bahasa Inggeris. Kena biasakan diri guna terma dalam BM lah. Satu cabaran lah jugak kot. Tapi InsyaAllah boleh manage lagi. Bahasa Melayu je kot, bukan bahasa asing lain.  So.. challenge accepted.

Excited kot nak start kelas minggu depan.Whoo!
 
Moga-moga urusan kita dalam menuntut ilmu dipermudahkan. :)

Semalam masa majlis penutup orientasi kena bagi ucapan sebagai wakil pelajar. Awalnya pegi jumpa cikgu nak jadi emcee english, tengok-tengok dah ada orang. Kena jadi wakil pelajar pulak. Lain yang dicari, lain yang dapat. Haha. Tapi lagi best kot sebab aku dapat tulis text aku sendiri.

Alhamdulillah, ucapan tu diterima dengan baik oleh guru-guru. Pelajar? Well, mungkin yang beri tumpuan tu ok je kot. Lepas aku berucap, Tuan Pengetua pulak berucap. Dalam ucapan dia tu dia ada petik kata-kata dari ucapan aku.
"Kejayaan bukan satu warisan, kegagalan bukan satu tradisi"
Padahal aku pun petik kata-kata tu dari brosur Temu Murni tahun lepas yang sekolah bagi jugak. Haha!

Dalam ucapan dia sebut, sebab kita ni kan sekolah harian biasa. Pelajar-pelajar yang dapat 5A / 6A ke atas dalam PMR tahun lepas dijamin menjadi "Emas 10" sekolah tu. "Emas 10" ni emas yang paling tinggi gred dia. lebih kurang 99.9% emas tu memang emas setulen-tulennya. Maksudnya pelajar-pelajar ni pihak sekolah akan jaga betul-betul. Walaupun ucapan pengetua tu agak kelakar, aku tak tahan rasa sedih sikit. Pasal pindah sekolah tu la. Memang sekarang ni tak ada tawaran apa-apa, but still... Aku just rasa macam sayang gila nak tinggal sekolah tu. Sampai balik ke trumah fikir lagi hal tu sampai satu tahap menitis air mata :'(

Semalam dah dapat buku. Silap tak bawak beg besar. Ingatke minggu depan baru dapat, bawak bek kecik je lah. Takpe2, sampai jugak ke rumah akhirnya. Nasib baik guru kelas dah bagi jadual kelas, Tak adelah pening kepala nak bawak buku mana minggu depan. Cikgu pun dah bagitau kat aku "Awak tengok tak lagi kelas kita? Cikgu rasa kan, kelas kita buruk sangat!" Haha memang aku setuju. Aku dengan kawan aku dah tengok dah first day sekolah haritu. Bahagian papan kenyataan kat belakang dah berlubang. Takpe, boleh cover. Another challenge accepted. Haritu pun dah bincang sikit-sikit idea dengan cikgu. Apa-apa pun, tunggu Ahad ni lah. :)

Huu aku pelajar Sekolah Menengah Atas dah. Moga-moga penghijrahan dari tingkatan 3 ke tingkatan 4 akan menjadikan aku lebih matang dan lebih baik, insyaAllah. Hampir senior dah aku wohh. InsyaAllah panjang umur tahun ni masuk 16 tahun. 16 tahun ke, 15 tahun ke, orang yang tak kenal biasa ingat aku sekitar 23 tahun. Haritu ada jugak yang ingat aku dah grad. Haiyoo.

Semalam kena lagi. Aku tengah main boling padang, turn aku untuk deliver, tapi aku blur sangat semalam. Yang aku tahu, semua orang kat padang semalam memang lagi tua daripada aku. Paling-paling kurang sama umur kot. Entah.

Player X: Kak..
Aku: Oh ye, *deliver* ermm, jangan panggil saya "Kak".
Player X: Kenapa marah panggil "Kak"?
Aku: Sebab.. .awak umur berapa?
Player X: 17
Aku: Sebab saya bukan "Kak" awak lah! Saya baru masuk Form 4 tahun ni.
Player X: Oh, ingatke study kat sini (UMT).
Aku: tak tak tak.. ayah saya yang mengajar kat sini.

Haha lepas tu partner dia pulak panggil aku "Kak".

Player Y: Oh ye ke.. sorry...
Aku: takpe, dah biasa. *nada sedih*.

Selalu macam ni. Nak buat macam mana, memang aku tak rupa macam budak 15 tahun pun =___=

Haiyoo. Apa-apa lah. Small matter kot.

So nampaknya tu je lah nak share harini.

Thanks for reading :)