Tuesday, February 28, 2012

Selangkah ke sesuatu yang baru.

Assalamualaikum w.b.t

"Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu"

Pergi, Aizat.

So, dalam post ni aku ada cerita pasal aku buat permohonan ke SBP, lepas tu tak dapat. Maka aku pun buat rayuan.

Kalau haritu nak cerita pasal tu, harini aku nak cerita pasal ni --> Aku akan masuk SM Sains Sultan Mahmud esok. Oyeah.

Check online Khamis lepas. Perasaan? quite calm, actually. Lepas check mesej dekat parents yang tengah kerja then mesej dekat kawan-kawan. Malam tu jugak start beli barang keperluan. Yela, takut nanti tak sempat pulak.

Start sekolah Ahad tu, dah mula bagitau cikgu-cikgu dan rakan sekolah pasal nak pindah. Ramai yang ucap tahniah dan bagi dorongan, tapi yang aku agak terkilannya, ada sesetengah pihak yang macam "Eleh, nanti duduk situ sekejap, pastu pindah balik". I know they mean no harm but, seriously. Tak boleh ke just be supportive and wish me the best? Aku memang tak menafikan perkara tu dah terjadi banyak kali dah dengan orang-orang sebelum aku, tapi tak semestinya aku pun sama, kan? I mean, who knows? You don't. I don't. Wallahualam. Bagi aku, cakap macam tu macam tak supportive lah. Nak bergurau OK je, sekali dua kali tahan lagi. Banyak-banyak kali? Naik fed-up jugak. Papelah, let bygones be bygones.

Ni first time aku masuk asrama. Budak-budak bekas duduk asrama pun ada yang cerita benda-benda yang negatif. Macam nak hasut pulak. Haha. Tapi kalau fikir balik, berapa ramai yang duduk asrama sampai habis sekolah, tak ada pape pun? Abang aku sendiri pun tahan, insyaAllah aku pun boleh tahan.  I know lah duduk asrama is not all rainbows and sunshine but hey, lautan mana tak berombak, kan? ombak mana tak rindu? Eh tetiba. I just hope I'm prepared.

Aku pergi pun, bukan sebab aku tak suka SMK Kompleks Gong Badak.Tapi, aku pergi dengan harapan aku dapat improve lagi diri aku, insyaAllah. Korang ingat aku tak sedih ke nak tinggalkan SMKKGB? Sedih tau tak! Pagi tadi on the way pergi sekolah dah rasa sayu sikit, tapi aku pun cover la, control macho. Eh, lupa, aku perempuan, tak perlu control macho. Sepanjang kelas tadi macam biasa je, tak ada lah emotional sangat. Masa balik, lepas ambil sijil berhenti sekolah, keluar je dari pejabat sekolah tu nangis. Alamak, ter-feeling pulak.

Aku rasa kan, rasa sedih tu, bukan sebab nak tinggalkan kawan. Aku tahu, kawan ni senang contact. I mean, kitorang dah 21st century kot. Zaman dah berubah, dunia dah maju. Hahaha. InsyaAllah, hubungan silaturrahim kita akan sentiasa terjalin. Jauh di mata dekat di hati, beb! Aku rasa aku sedih sebab walaupun aku bersekolah dekat situ setahun lebih je, banyak memori. Aku bersyukur aku berpeluang untuk bersekolah dekat situ :) Tahun ni pun sebenarnya dah plan nak masuk puisi lagu. Public speaking teacher dah siap buat script dah pun. Sigh, I'm sorry :'( Dahla tak dapat jumpa pengetua :|

Tapi takpelah, moga-moga dengan penghijrahan ini akan datangnya kebaikan, insyaAllah. Aku nak mintak satu je, aku nak mintak korang doakan aku, k? Jika tak keberatan, lah :)

So I guess, another adventure is beginning. Let's do this!

Thursday, February 23, 2012

Shh.. Shh..

 Ahh, it feels good to write again.

Shh.. Shh..
Don't listen to the voices in your head
don't fear the monsters beneath your bed
count not the tears that you've shed
but count the happiness we shared

From you, I promise to never part
for you, I'll teach you to feel
keep the pieces of your broken heart
and I will help you heal

I know you're terrified
and your knees are weak
but I'll guide you out
from this sorrow so bleak

Deep inside you're crumbling
and you're questioning your sanity
all your dreams are shattering
and your nightmares become reality

Put your trust in me
because my love is true
put your faith in me
because I have faith in you

I see the tears you try to hide
and scars that remain unshown
I will stay forever by your side
I will never leave you alone


"Can't promise that things won't be broken, but I swear that I will never leave" - If I'm James Dean You're Audrey Hepburn, Sleeping With Sirens.

Monday, February 20, 2012

Persembahan sempena Minggu Bahasa

Assalamualaikum w.b.t :)
Seperti biasa, aku harap korang sihat-sihat semuanya...

Minggu ni kat sekolah Minggu Bahasa. Oleh itu, dlam minggu ni banyak pertandingan diadakan. Kategori Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Aku tak pasti lagi sama ada nak menyertai atau tak. Hmm, takpela, post kali ni bukan nak cerita pasal tu pun. Hehe.

Semalam, masa perhimpunan ada beberapa persembahan sempena Minggu Bahasa. Setiap panitia bahasa ada wakil masing-masing. Untuk panitia Bahasa Melayu, persembahan puisi lagu. Setiap puisi ada lagunya. Eceh suka hati je aku reka. Hahaha! Basically puisi lagu ni, ada sajak, lepas sajak nyanyian lagu menggunakan senikata yang sama.

Ceritanya, aku terlibat dengan persembahan ni. Bahagian sajak la, kalau bahagian nyanyi, hancur tau tak! Confirm cikgu pantang nak bagi aku mikrofon lain kali, haha! Nasib baik tahun lepas aku ikut cikgu pergi pertandingan puisi lagu, nampak jugak la gambaran bagaimana puisi lagu ni. Sebelum ni pernah bersajak depan perhimpunan, tapi rasanya kali ni paling syok aa. Haha. Biar berlatih 3 hari je pun :P

Rabu minggu lepas, aku tak balik sekolah masa tengah hari, stay je sebab petang tu ada aktiviti 1 Murid 1 Sukan. Sebelum ke surau dengan kawan, hati aku tergerak nak lalu dekat bilik muzik. Bilik tu dekat je dengan surau, aku saja je nak lalu, sebab ada bunyi petikan gitar yang memanggil aku ke sana. Aduhh ayat takleh blah! Lalu je depan pintu, cikgu jerit panggil aku. Tetiba je. Hahaha!

Cikgu: Cikgu **** ada bagitau tak?
Aku: Tak ada pun, bagitau apa?
Cikgu: Ni, puisi lagu ni haa. Ahad ni.
Aku: Oooh, sape yang bersajak, cikgu? (Sengaja je buat orang cuak hahaha)
Cikgu: Awak la! Kang aku pelempang karang budak ni -.-

Hahaha, hari tu lepas solat, mula terus latihan. Kitorang guna lagu Berita Kepada Kawan oleh Ebiet G. Ade .


Aku pernah dengar dah lagu-lagu karya Ebiet ni. Ayah aku minat lagu-lagu dia, kadang-kadang dalam kereta kitorang pasang CD dia.. Memories Hit's Ebiet G. Ade.. Aku tak ingat lagu ni specifically masa tu, yang aku tahu lagu dia macam evergreen gitu. Hehe :P

Yang terlibat dalam persembahan ni, 8 orang. Aku, seorang penyanyi, seorang main gitar, seorang main bass, seorang main conga, yang lain jadi penyanyi latar belakang. Mujur dalam kalangan kitorang taka ada jenis cerewet atau banyak songeh. Senang kerja. Berlatih dengan diorang pun enjoy je, takde stress. Semua supportive dan membantu bila perlu.

Mujur semalam aku tak nervous sangat. Nervous ada, tapi tak teruk sampai berpeluh tangan, nafas dalam, haha. Aku rasa nervous semalam tu bukan sebab kena buat depan perhimpunan, tapi sebab aku sendiri yang takut aku tak boleh menyampaikan sajak tu dengan baik. Kalau masa rehearsal tak jadi pun dah frust, macam mana kalau depan orang tak jadi? Haa, tapi aku cuba untuk tak fikirkan sangat benda tu. Men-psycho-kan diri je. Tapi kawan-kawan dengan cikgu-cikgu pun banyak bagi kata-kata semangat, jadi aku pun rasa macam confident sikit la.

Selain persembahan kitorang, Panitia Bahasa Inggeris ada demonstrasi sebut Tongue Twister. Kawan-kawan aku yang kena, haha! "She sells seashells on the sea shore.." sambungan dia aku tak ingat, haha! Aku duduk dekat belakang, tak dengar apa diorang cakap. Kalau boleh nak tengok jugak semua persembahan lain tu. Aku dengar "sho sha sho sha" je, hahaha! Sekolah punya English Teaching Assistant dari AS, Ms. Hannah buat poem recitation. Bagi Bahasa Arab, budak kelas arab tingkatan 2 buat Qalam Jami'e. Kira macam choral speaking bahasa arab lah. Comel sangat diorang punya aksi. Aku paling geram tengok yang singa, hahaha! "Ngaumm! Ngaumm!" Ahh comel sangat!


Persembahan kitorang berjalan dengan lancar, cuma speaker je problem sikit. sigh, takpelah. Aku harap lain kali ada lagi aktiviti dengan geng-geng ni. Lepas perhimpunan kitorang tolong angkat alat-alat dari dataran ke bilik muzik. Lepas tu cikgu belanja makan di kantin sekolah. First time aku makan kat kantin tahun ni. First time makan, 3rd time jejak kaki dekat kantin. Masa tu cikgu ada sebut jugak pasal pertandingan puisi lagu. Kemungkinan bulan 5. Setakat ni geng kitorang boleh je. Tengokla macam mana. :)

Korang macam mana? Janganlah segan kalau nak tinggalkan comment dekat bawah. Cerita la time korang buat persembahan macam mana ke, ada apa-apa nak share ke, tak kena bayar pun, haha!

Sampai di sini jelah kali ni,
Assalamualaikum :)


Wednesday, February 15, 2012

Ketagih.

Assalamualaikum w.b.t..

Kau sihat? harap-harap sihat lah ye :)

Okay, kali ni nak cakap pasal ketagih. Korang jangan risau, bukan ketagihan serius. Bukan dadah, bukan alkohol, bukan benda-benda yang tergolong dalam kumpulan macam tu la.

It started with doodling. Kalau bosan, ada kertas , ada pen / pensel, mesti ada je benda yang dilukis. Kadang-kadang bunga, kadang-kadang bentuk-bentuk, kadang-kadang haiwan, kandang-kandang garisan. Hahaha, garisan pun nak lukis. By the way, korang perasan tak yang kast tu aku tulis 'kandang-kandang'? Hahahahah OK aku memang tak ada keje. =___=".

Tapi baru-baru ni kan, aku rasa macam asyik nak lukis. Lepas lukis, warna. Nak-nak lagi ada pensel / pen / marker / krayon / cat macam-macam warna, lagi la aku syok. Syok sendiri. Kalau aku beli sketchbook, mesti last-last benda tu jadi macam buku conteng je. Membazir. Sebab tu la aku guna kertas A4 je. Hehee :P


Yang atas ni aku lukis dekat sekolah. Kertas kajang pun bolehlah -.- First aku lukis bunga je, then aku meleret-meleret sampai jadi benda ni. Hahaha! Asalnya guna pensel, siap ada bahagian yang aku shade dengan bahagian belang-belang segala. Kalau tengok betul-betul boleh nampak bekas padam tu hehe :B aku tak cukup skill memadam kot. Tadi aku terap balik guna pen dakwat cair. Jadilah benda ni. 





Sekarang korang tengok apa yang aku buat when I was supposed to do homework. Sebenarnya ada lagi aku tambah, tapi buruk gila jadi aku gunting tinggal bahagian ni je. Hahaha.
Biasanya kalau aku lukis, aku akan start kat tengah kertas, lepas tu aku akan tambah lagi, dan tambah lagi. 
Pasal gambar yang kat atas tu. Aku tak tahu, tapi sebenarnya imej ni aku dah terbayang-bayang hari sebelum aku start lukis lagi. Takdelah bayang exactly macam tu, tapi "konsep" sama. 

Aku buat jantung yang realistik (cehh bajet realistik lah tu. Maksud aku bukan yang kartun lah) dan hitam putih, dikelilingi oleh ... er... erm.. dikelilinga apa tu ek? aku pun tak tahu pekejadah yang aku lukis hahaha! yang aku kenal bunga dengan daun. Yang lain semua rekaan semata-mata :P  Simboliknya walaupun jantung ni dikelilingi bunga-bunga, warna rona terang, imaginative and creative figures, jantung tu tetap realistik dan hitam putih. Kontra, tetapi tak menjejaskan satu sama lain. 

How do you see it? :/ 

Hmm tu je kot aku nak tulis kali ni. Sebelum aku click 'publish", aku nak share dengan korang sesuatu.


It's just a nice phrase I stumbled upon. From Shakespeare's "O Never Say That I Was False of Heart".

Till next time :)