Saturday, November 24, 2012

DIY

Hi again! Asslamualaikum w.b.t ^_____^

Dalam post-post yang lepas, aku ada sebut pasal rancangan Dengan Inovasi, Yo! dan harini finale cerita tu baru tayang kat TV, which means, sekarang aku boleh kongsi dengan korang pasal benda ni. 

(benda dah lama berlaku jd x igt details :P)

bulan september, jeng jeng jeng....  

2 kumpulan dari SESMA mula buat persediaan untuk pertandingan DIY peringkat negeri. FYI, setiap peringkat negeri, ada dua sekolah, dan setiap sekolah hantar dua kumpulan. 2 x 2 = 4 . Ok that was unnecessary hahaha. 

Cabaran untuk negeri Terengganu ialah.... KEROPOK LEKOR! 

Skolah aku hantar kumpulan Redang, dan kumpulan Kapas. Cikgu nak nama yang mewakili negeri Terengganu gitu... Aku kumpulan Kapas.

Kumpulan Redang buat burger mini guna doh keropok lekor. Haaa, hebat dak? hebat la der! sodap pulak tu, fuhhh..

well whatever nevermind *Nirvana style*
So, moving on.. Kumpulan aku plak buat Keropok Lekor Finger Bites. Dengar nama pun dah hebat kann. Hahaha perasan lebih ew. Basically kitorang ambik keropok lekor, kitorang tebuk kat tengah, pastu kitorang letak sos kat tengah jadi macam filling. Tapi bukan tu saja! kitorang balut pulak dengan breadcrumbs yang membuatkan keropok tu rangup.. *crunch crunch crunch*

4 hari 4 malam duk gentel keropok kat sekolah tahu tak! Habis tangan bau ikan. Tapi takpe, demi sekolah, i sanggup. *romantik kejap*

Shooting selama 2 hari, hari pertama kat sekolah SHAMS, a.k.a sekolah lawan. hahaha. Semangat kitorang siapkan tempat kat sekolah, rupa-rupanya kena pergi sekolah lain dulu. Apa boleh buat, dah miscommunication. *geleng-geleng kelapa* Hari pertama shooting intro dan cheer dekat SHAMS. Lepas tu balik ke sekolah shoot cara-cara menyediakan keropok. Siap shooting time maghrib. Letih wehh.

Hari kedua lagi parokk. pukul 10.30 sampai kat Sumai Hotel kat bandar, terus start shoot. sepanjang hari, kalau tak shoot, duk terperap dalam waiting room yang sejuk gila x__x lebih lama menunggu dari shoot. Biasala, bergilir. Sampai kat sekolah pukul 8 malam lebih. Sangat sangat sangat sangatlah letih! Kesian kat Teacher kena tunggu sepanjang hari, takde keje, huhu. Lupa nak bagitau, Abang Zoey Rahman jadi host. He was cool btw :D

Yang kelakarnya kat Sumai ni, kitorang pakai baju macam waiter tau. Slacks hitam, kemeja dan vest. Salah sorang member aku ni, ada orang salah ingat dia pekerja kat hotel tu. Hahaha! 

resultnya, Kumpulan Kapas menang, yay! Walaupun kitorang dah tahu menang, kitorang tak boleh bagitau kat sesape pun sampai episod tu keluar. Top secret weh. sangatlah janggal bila orang tanya "dah, menang tak?" pastu jawab "err, tak tau result". Hahaha nasiblah kitorang pandai berlakon *tangan ke bahu mata ke atas*

tapi akhirnya orang lain dapat tahu jugak, masa sekolah dapat call pasal national levels. Tapi bukan kitorang yang pecahkan rahsia okay. Hahaha. 

Cabaran untuk national level ialah untuk "menjana sukarelawan untuk membanteras buli". Haa.. korang konpius tak? Kitorang memang konpius gila masa awal-awal dapat challenge tu. Ape yang dia nak pun taktau. Bila dah dapat penerangan baru faham.. nak buat kempen rupanya. Ohh, cakap awal-awal kan senang. haha jk. 

Masa nak sibuk buat DIY ni jugaklah masa nak Final Year Exam, oh no! Pagi exam, petang DIY, malam study. Lepas exam habis, pagi kelas, petang DIY, malam DIY. Kitorang pakat main prepare je apa yang boleh di-prepare-kan, hahaha. 

Kitorang cadang nak buat flashmob, guna lagu Syakira - waka-waka. Sebab nak buat video, Kitorang berlatih start hari Jumaat selepas orang siap solat Jumaat. petang tu baru belajar step, masa tu 6 orang. Malam tu start ajar orang lain, sampai pukul 11 malam. Tak stretching, habis kejang kaki. esok sambung lagi, adoii. Pagi pergi prep macam biasa. Petang tu, rehearse 2 kali then shoot video. Kitorang nari ramai-ramai depan dewan makan sekolah, yang merupakan tempat ibu bapa datang nak lawat anak-anak. Masa tu memang "peak hours". Saje nak buat nerik hahaha. Pasang lagu waka-waka kuat-kuat pakai speaker, kacau orang nak tido. Hahaha!

video


Nak ambik peluang ni untuk mengucapkan terima kasih daun keladi kepada Filza, Amirulhusni, Azroy, Thaqif dan adik-adik kerana membantu kami menjayakan "flashmob" ni :P ada peluang kita buat lagi ye, hahaha.

so bla bla bla, tibalah masa nak pergi ke KL. Pergi KL naik van sekolah. Sampai-sampai terus check in dekat GoodHope Hotel, Kelana Jaya. Malam tu ada briefing oleh Miss Yan Shieh, dari crew DIY. Miss Yan Shieh ni baik sangat okay, rindu plak kat dia :( Malam tu jugak kite start kenal-kenal sikit dengan kumpulan dari negeri-negeri lain. 

keesokannya start shooting dekat Petaling Jaya. Awal pagi dah start. Lepas tu shooting and waiting. Q&A session, was ok kot. I wouldn't say terrible, tapi Q&A time state level kitorang ada rasa confident sikit. Judges suruh kitorang menari. Aku bukannya nak kisah sangat, tapi masa tu pakai skirt dan blazer okay. Choreography meloncat-loncat, nampak tak ke-huduh-an dia situ? hahahah. Dan bahagian tu lah diorang tayang kat TV -_____- bagus. 

Kitorang tak dapat masuk top 3, so kitorang tak dapat jalankan kempen. At least kitorang dapat masuk top 6! :D 

Hari keesokannya kitorang free. Apa lagi, shopping! Haha, untunglah hotel dekat dengan Paradigm Mall. Seharian duk kat sana, shopping then akhir dengan tengok wayang. Tengok cerita Sinister. Aku terjerit then teacher pukul aku sebab teacher terkejut hahahaha. Greusome movie btw. Check it out, if you like graphic brutal stuff. 
Beakfast at mamak's with Johor and Pahang teams

Hari lepas tu kitorang ke Fahrenheit 88, di mana kempen-kempen sekolah top 3 jalankan kempen. FYI, negeri-negeri yang dapat masuk Top 3 ialah Sarawak, Perlis and Perak. Lepas visit kempen diorang aku pergi lepak dengan sepupu aku yang tinggal dan kerja kat KL. Hehehe, berpisah dengan yang lain. Malam tu baru balik hotel. Stuck dalam traffic jam kira-kira dua jam, time hujan. Lepas tu serious pikir balik kalau nak duduk kat KL besar nanti, hahaha. Sebelum balik ke hotel singgah kat mamak berdekatan pekena Tom Yam panas, perghh! Bile la KT nak ada mamak. Boleh aku mamak-ing sokmo. sobs sobs. maybe someday! *positive thinking*
Sarawak's campaign. 

Keesokannya pulak, grand finale! Pagi duk chill dalam bilik je, petang pergi Konsert Anugerah Piala Cipta. Happening gila! Good music & great people! One section of the crowd were really hyped! hahaha. Peserta-peserta dapat front seats, which was awesome sebab kitorang sangat close dengan performers. Performers included Floor Fever, Electroxhot with their super awesome dance piece (you guys know I have a thing for dancers, right? ;) ), Tomok, Ila Damia, DJ Fuzz and a surprise, Altimet! My excitement levels went over the roof when they mentioned Altimet was there. Fangirl mode engaged! 

Add caption
So Perak won first place, bringing home RM50,000 while Sarawak and Perlis came in 2nd and 3rd respectively. It was a super fun night and on top of it all, I got to take a picture with Altimet! *insert fangirl squeal here*

(I didn't realize I switched into English :/)

So hari keesokannya (berapa kali dah guna ayat ni dalam post ni haha) kitorang balik ke sekolah. Sampai pukul 8 lebih. The next day dah last day sekolah, hahaha! rasa macam pergi sekolah buat cukup syarat je :P 

Macam tu la pengalaman dengan DIY ni. 

Hehe, selamat tinggal! ^_______^ 



















Tuesday, November 20, 2012

The Photographer.

Inspired by: Ariff Romeo
For every passionate photographer.

He tells stories
not for the ears to hear
but for the eyes to see
and for the heart to understand

With a camera in his hands
and passion in his heart
he captures beauty
and he creates art

the stories that he tells
through pictures that he took
shows that he understands
he sees what we overlook



Sunday, November 18, 2012

Cuti-cuti di Padang, Indonesia.

Assalamualaikum w.b.t :)

So harini aku nak share sikit pengalaman masa bercuti di Padang, Indonesia. Awal-awal tu macam terkejut jugak sebab sangat sangat sangat sangatlah jarang kitorang sekeluarga pergi bercuti (tak termasuk cuti raya and all that lah). Biasanya kalau seorang ada hal outstation kat mana-mana, kadang-kadang yang lain ikut tapi kalau betul betul legit punya cuti sangat jarang. Ni first time kot!
Yeah, and it was the first time I have ever been to Indonesia.
So, enough with the chit-chat. Leggo!

10 November 2012.

Keluarga aku bertolak ke KL kira-kira pukul 3 petang. Kitorang sampai kat  KL lewat malam, then pitstop kejap kat rumah sepupu di Damansara.

11 November 2012.

Bertolak dari rumah sepupu pukul 4 pagi. Flight pukul 7.50pg. Naik Air Asia. Ada sorang flight attendant tu hensem sangat hahahahaha saje je bagitau :P Sampai kat Minangkabau International Airport, Padang pukul 8.00pg waktu Indonesia. Yep, flight 10 minit je, hahaha. Takdelah, Indonesia lewat satu jam dari Malaysia.
Kami disamut dengan hujan.

Kitorang disambut oleh Om (Uncle) Andre, yang merupakan bekas pelajar kat UMT dulu. Memang percutian ni tak akan berlaku kalau Om Andre tak ada untuk menguruskan semua semasa kitorang berada kat sana. Makasih ya, Pak Andre! :D


First foods in Indonesia. Karipap isi bihun, seriously.
Lepas settle luggage, kitorang keluar pergi restoran Rajawali untuk jumpa dengan Kak Enn (Endreyani), yang merupakan bekas pelajar ayah aku. Lama tak jumpa dia!

Live entertainement.
Add caption
Me holding Kak Enn's daughter, Liyana.
Cendol Indonesia lain dari cendol Malaysia. Sodap tau!

 Kemudian kitorang pergi ke pantai yang berdekatan. Buat pengetahuan korang, area ni terjejas masa tsunami dulu, tapi Alhamdulillah rumah-rumah dan bangunan-bangunan yang terjejas dulu dah dibaikpulih :)



Gunung Padang Siti Nurbaya

mi familia
Lepas tu kitorang singgah kejap kat jambatan yang sambungkan mainland ke Gunung Padang Siti Nurbaya.

rumah lama Belanda



Entrance untuk ke Makam Siti Nurbaya

Lepas tu kitorang ke Pantai Air Manis, di mana terletaknya batu berbentuk kapal dan orang yang dipercayai sebagai Malin Kundang dan kapalnya. Ada satu je cara nak ke pantai tu, iaitu melalui jalan bukit yang sempit macam one-way tapi two-way, yang berliku-liku. Jauh weh, tak ingat berapa lama baru sampai. Tapi bila dah sampai macam, wow! Worth the trip. Aku tengok pun macam "WOW! Is this REAL? seriously?!?!" Korang tengok la sendiri.







My bro and I, next to Malin Kundang, or what is left of him.




 So, moral of the story is: Don't be ungrateful and respect your parents.

Sebab nak sampai tu jauh, kitorang chillax kejap kat sana.

people surf here

cool seats!


Kopi telur. Kopi + telur. seriously.

Kitorang dah letih sangat time tu sebab dari 3 pagi berjalan je. Tapi sebelum balik rumah Pak Andre, kitorang singgah kat kedai Es Durian! Time ni camera habis battery (lupa nak charge) so ada sikit je gambar. FYI, Es Durian ni macam ABC, tp rasa durian, dan ada isi durian dalam tu! Sedappp sangat. Rasa macam pengat durian pun ada.

This is how they prepare satay here. Kuah lain.

Abang eating es durian.
12/11/2012

Keesokan paginya, kitorang ke Universitas Bung Hatta. Parents nak lawat sekejap.


This isn't the university. It's something I saw along the way. Minangkabau architecture.


 Lepas tu kitorang teruskan perjalanan ke Bukit Tinggi!
Singgah lunch kat tepi pantai, makan Nasi Sek. Sek tu maksud dia 100,000 Rp, iaitu harga nasi tu dulu-dulu. dah faham? hahaha. Nasi Padang, dia akan hidangkan semua lauk, lepas tu kita bayar yang mana kita makan je. Kalau nak makan, kena makan sampai habis, kalau tak, rugi. hahahahaha.


duduk kat pondok


LOOK AT ALL THE FOOD!
Perjalanan diteruskan. Dapat tengok macam mana kehidupan masyarakat sekeliling. Aku tidur dalam kereta, hahaha :P

Sampai ke kawasan Danau Maninjau, kitorang singgah kat Air Tigo Raso.


Air Tigo Raso ni menjadi tarikan pelancong sebab air ini dikatakan mempunyai tiga rasa, iaitu manis, masam dan pahit. Kolam kecil ini wujud sejak zaman penjajahan Jepun lagi! Orang ramai datang mengunjungi sini sebab air ini dipercayai dapat merawat penyakit, dan buat orang awet muda, "jika yakin pada Allah..." kata Makcik yang menyambut kehadiran kami di sana.

Aku rasa air tu, aku pun tak tau nak cakap apa. Aku rasa, berlainan orang, lain rasanya kot. Hahaha. Kalau berpeluang, rasa la.

bubbles.
Perjalanan masih jauh.








Dalam perjalanan, kitorang singgah kat Museum Rumah Kelahiran Buya Hamka yang juga terletak di Nagari Sungai Batang, Kecamatan Tanjung Raya, Kabupaten Agam, Sumatera Barat.


SMKKGB pernah sampai sini beb! kau hado?

UMT pun pernah sampai la

Koleksi tongkat Buya Hamka

The man.


Rumah Minangkabau, sebelah .

Museum Rumah Kelahiran Buya Hamka
dan.. perjalanan diteruskan... lagi.. (sori tapi takda ayat lain dah)

since 1916.
 Haaa, kat sini start jalan "Lekuk 44". Jalan ni ada 44 liku dalam jarak 8 kilometer, dan turut menjadi tarikan pelancong. Setiap liku tu macam u-turn, selekoh maut, beb. Dahla jalan mendaki, jalan sempit, pastu ada pulak kenderaan yang turun dari atas. Pengalaman yang sangatlah dasyat dan agak menggerunkan.

dia letak nombor kat setiap lekuk





Yayyyy dah habis



sejuk!
 Ingatke lepas 44 liku tu terus sampai ke Bukit Tinggi. Rupa-rupanya jauh lagi! kira-kira maghrib sampai ke Bukit Tinggi. Lpeas check in kat hotel, kitorang ke Jam Gadang. Jam Gadang ni merupakan hadiah daripada Ratu Belanda kepada Controleur. Tak ingat dah yang lain tapi haritu terabaca kat papan info dia, salah satu bahan nak buat menara ini ialah putih telur! What! Hahaha! oh, ia didatangkan menaiki kapal. Macam mana agaknye boleh sampai ke Bukit Tinggi tu, aku tak boleh bayang.





 Lepas tu, shopping!


"Kami tak terima pasangan yang belum nikah. Allah yang melarang!" :)b

13 November 2012

Esok pagi, shopping lagi! Memang tempat ni tempat shopping, kan? Hahaha. Nasib baik lah Daddy pandai menawar.














Keropok Jangek. Made of Cow skin.

These are eels.


Lepas puas shopping kitorang pun beransur pulang ke rumah Pak Andre. Malam tu kitorang dinner dengan Pak Usman, dari Universitas Bung Hatta di salah satu restoran tepi pantai. Ikan Bakar kat restoran ni best gilaa, ikan fresh, bakar pun tak jadi kering. Memang perggghhh! Dahla ada meja yang boleh bersila. Sangat unik.

so Asian haha





Satisfaction Guaranteed!

Jus Indonesia ( buah naga + durian belanda )

14 November 2012

Bangun awal pagi, breakfast sekejap then terus ke airport. Sampai Malaysia pukul 9 pagi or so. Lepak rumah sepupu kejap then terus drive balik Terengganu. Sampai rumah sekitar 11 malam.

Habis cerita.
Told with brief explanations and a total of 85 pictures. NOT BAD.

Overall, I enjoyed the trip to Padang. Got to see and experience a lot of new things :)
In Shaa Allah the next big trip will be to Vietnam, in December.

Goodbye, sayangs! xoxo
ok, ew. sorry about that. haha